Etusivu > Pienpainatteet

Esitteet, mainokset ja muut pienet julkaisut

Carelica-kokoelmaan kuuluu myös suuri määrä pienpainatteita, esitteitä, mainoksia, ohjelmia, jne., joista vain erittäin pieni osa on luetteloitu kirjaston aineistorekisteriin. Joitain näistä painatteista löytyy nyt myös tältä sivustolta.
Alkuperäiset julkaisut löytyvät luokiteltuna maakuntakirjastosta, mikäli aineistoa haluaa tutkia. Osa materiaalista on Kansalliskirjaston digitoimaa aineistoa.

Etelä-Suomen kaukopuhelin osakeyhtiön yleiset määräykset kaukopuhelinjohdoilla ja taksa Lappeenrannasta

Etelä-Suomen kaukopuhelin osakeyhtiön yleiset määräykset kaukopuhelinjohdoilla ja taksa Lappeenrannasta
Tiedoston tyyppi .pdf
Tiedoston koko 1,13 MB
Taustatiedot

PUHELIN LAPPEENRANNASSA
Lappeenrannan ensimmäisen puhelinlinjan rakensi liikemies monen muun paikkakunnan tavoin. Christian Haikala yhdisti asuntonsa ja Pallossa sijainneen myllynsä telefoonilla vuonna 1883. Suomen puhelintoimen uranuurtaja Daniel Johannes Wadén tarjoutui alkuvuodesta 1887 hankkimaan lappeenrantalaisille senaatin luvan puhelinlaitoksen perustamiseen ja linjojen rakentamiseen. Asiasta pidettiin kokous, jossa päätettiin hankkia puhelinlanka Lappeenrannan ja Viipurin välille. Senaatti hyväksyi anomuksen maaliskuussa 1887. Tähän mennessä kaupungista oli koottu 12 osakasta, jotka olivat myös puhelimen tilaajia.
Wadénin yhtiö aloitti myös paikallisverkon rakentamisen. Ensimmäisiä puhelimia voitiin käyttää vuoden 1887 heinäkuussa kylpylaitoksen ravintolassa ja Nyysisen kahvilassa. Vuonna 1894 kaupungissa oli 80 puhelinta.
Ensimmäisen puhelinyhtiön ajauduttua vaikeuksiin, perustettiin 1895 kilpaileva yhtiö, Uusi Telefooniyhdistys Lappeenrannassa, jolle vanha yhtiö pienen viiveen jälkeen myi johtonsa ja koneensa.
Tilaajamäärä kasvoi. Vuonna 1910 heitä oli 170 ja 1920-luvulle tultaessa 440. Lappeenrannassa oli tuolloin suhteessa enemmän puhelimia kuin maan muissa kaupungeissa.

Nimeke
Etelä-Suomen kaukopuhelin osakeyhtiön yleiset määräykset kaukopuhelinjohdoilla ja taksa Lappeenrannasta
Vuosi
1927
Sivumäärä
8
Materiaali
Pienpainatteet
Säilytyspaikka
Lappeenrannan maakuntakirjasto
Huomautukset
Viipuri : Karjalan Kirjapaino Osakeyhtiö, 1927
Tiivistelmä
Yleisiä määräyksiä puheluista kaupunkien välisillä puhelinjohdoilla ja taksat 3 minuutin yksinkertaisista puheluista Etelä-Suomen Kaukopuhelin Osakeyhtiön puhelinjohdoilla Lappeenrannasta.
Lähdeluettelo
Talka Anu, Puntanen Pia: Linnoitus ja kaupunki : Lappeenrannan historia 1812-1917, Lappeenranta : Lappeenrannan kaupunki, 2005.