Etusivu > Pienpainatteet

Esitteet, mainokset ja muut pienet julkaisut

Carelica-kokoelmaan kuuluu myös suuri määrä pienpainatteita, esitteitä, mainoksia, ohjelmia, jne., joista vain erittäin pieni osa on luetteloitu kirjaston aineistorekisteriin. Joitain näistä painatteista löytyy nyt myös tältä sivustolta.
Alkuperäiset julkaisut löytyvät luokiteltuna maakuntakirjastosta, mikäli aineistoa haluaa tutkia. Osa materiaalista on Kansalliskirjaston digitoimaa aineistoa.

Lappeenrannan kaupungin kylpylaitoksen hinnasto 1.3.1975

Lappeenrannan kaupungin kylpylaitoksen hinnasto 1.3.1975
Tiedoston tyyppi .pdf
Tiedoston koko 0,14 MB
Taustatiedot

Lappeenrannan kylpylätoiminnan nykyisellä paikalla aloitti tohtori Johan.I. Björksten, joka rakennutti  kylpylaitoksen Kaupunginlahden pohjukkaan. Keväällä 1870 Lappeenrantaan perustettiin kylpylaitososakeyhtiö, jonka osakkaiksi tulivat Björkstenin lisäksi Lappeenrannan kaupunki sekä lappeenrantalaiset ja viipurilaiset merkkihenkilöt. Kaupunki antoi Rantakadun, nykyisen Ainonkadun varrelta tontin ilmaiseksi. Kylpylä avasi ovensa heinäkuussa 1871.

Hoitomuodot olivat aluksi vaatimattomat. ”Tavallisen vesiparannuksen” rinnalle ilmaantui sittemmin lääke-, kivennäis- ja havukylpyjä, sähköä, sairasvoimistelua, hieromista, puristettua ja ohennettua ilmaa sekä lääkehöyryjä. Käyttöön otettiin myös mm. useita uusia lajeja suihkutusta eli ryöppyä, pääasiallisesti paikallissuihkutusta kuten ns. viuhkasuihkutusta, pistosädesuihkutusta ja yläruumiin suihkutusta sekä säteellä että siivilällä.

Kylpylaitos saavutti heti suuren suosion, ja vieraita tuli Pietarista saakka. Kylpylävieraille järjestettiin mm. konsertteja ja tanssiaisia sekä muuta ajanvietettä. Näin kylpylä vilkastutti pienen kaupungin elämää monin tavoin. 1800-luvun lopussa kylpylätoiminta taantui. Lappeenrannan maine kylpyläpaikkana levisi jälleen, kun uusi kylpylärakennus valmistui 1912 ja kasino seuraavan kesänä kylpylän viereen. Nykyisin ne ovat osa Kaupunginlahden kaunista rantamaisemaa.

Nimeke
Lappeenrannan kaupungin kylpylaitoksen hinnasto 1.3.1975
Vuosi
1975
Sivumäärä
1
Materiaali
Pienpainate
Säilytyspaikka
Lappeenrannan maakuntakirjasto
Tiivistelmä
Hinnasto Lappeenrannan kaupungin kylpylaitoksen palveluista vuonna 1975
Lähdeluettelo

Finlandia : Otavan iso maammekirja / toimituskunta: Pentti Huovinen... et al. ; toim.: Kalevi Rikkinen... et al.
4: Kaakkois-Suomi, Pohjois-Karjala / kirj.: Markku Aho... et al.
Helsinki : Otava, 1985

Suomenmaa : maantieteellis-taloudellinen ja historiallinen tietokirja, Viides osa: Viipurin lääni / toimitus: J. E. Rosberg... et al., Helsinki : Tietosanakirja-osakeyhtiö, 1923

Talka Anu, Puntanen Pia: Linnoitus ja kaupunki : Lappeenrannan historia 1812-1917, Lappeenranta : Lappeenrannan kaupunki, 2005

Mäkinen Eija-Hilkka: Ryöppysuihkuja ja vuoriastuntaa : Lappeenrannan kylpylän tarina, Lappeenranta : Tekstikarelia, 1984